cara buat kerepek pisang

Boleh juga sagat dalam bekas lain siap-siap. Sementara tunggu minyak panas toskan beberapa biji pisang agar air nya kering jangan tos.


Pin By Sumiatimlg On Herbal Health Makanan Jeruk Pisang

Rendam pisang selama 1 jam.

. Balik-balikkan kerepek tu Sampai ianya dah kekuningan dan nampak rangup. Angkat dari dalam kuali dan toskan kemudian dibubuh sedikit garam diatasnya. Panaskan kira2 1 liter minyak masak.

Penuhkan kuali dengan pisang yang disagat. Ikutlah mana yg selesa. Gaul-gaul sikit kepek tu pastu curah air garam dalam 1 sudu.

Masukkan kapur sirih aduk rata. 4 kali bilas ya. Tiriskan lalu letakkan pada wadah lainnya.

Selepas sudah masuk air garam tadi. Lepas dah masuk air garam tadi masukkan bawang putih yang dah siap dihiris nipis tadi dalam 1-2 sudu estimated 23 ulas tak perlu banyak nanti hilang kemanisan pisang tapi bawang putih ni la rahsia nya. CARA PENYEDIAAN KEREPEK PISANG RANGUP.

Lepas dah masuk air garam tadi masukkan bawang putih yang dah siap dihiris nipis tadi dalam 1-2 sudu estimated 23 ulas tak perlu banyak nanti hilang kemanisan pisang tapi bawang putih ni la rahsia nya. Kemudian masukkan bawang putih yang sudah siap dihiris nipis dalam 1-2 sudu lebih kurang 2 ke 3 ulas. Letakkan garam serbuk kunyit ajinamoto dan larutkan.

1 sikat Pisang nangka boleh guna Pisang Lain juga ikut kesukaan anda Garam Air secukupnya PenyagatCara membuatnya Kupas kulit Pisang hingga selesairendam. Bagaimana pun lazimnya kaedah tradisional akan dituang air garam diperingkat akhir proses penggorengan dalam kuali sebelum diangkat. Kemudian ambil bekas atau besen dan masukkan air secukupnya.

Goreng Untuk memulakan proses menggoreng anda memerlukan lebih kurang 1 liter minyak masak. Ini akan memasinkan kerepek. Selepas 1 ke 2 am panaskan minyak yang banyak dalam kuali.

Kacau selalu supaya tidak melekat di antara satu sama lain. Bancuh satu sudu besar garam dan satu sudu serbuk kunyit dengan 34 cawan air. Cuci pisang kupas buang kulit.

Pastikan pisang terapung dan perlu minyak yang banyak. Berikut resep dan cara membuat keripik pisang manis yang kriuk-kriuk dan lezat. Cara Buat Kerepek Pisang Tanduk Yang Sedap.

Gaul-gaul sikit kepek tu pastu curah air garam dalam 1 sudu. Cuci lagi pisang yang sudah dikupas dan kemudian toskan. Tuang 1 liter air ke dalam wadah.

Kupas pisang kemudian sagat sampai habis. Gaul-gaulkan sikit kepek tu kemudian curah air garam dalam 1 sudu. Sediakan bawang putih kisar dan bancuh air garam.

3Sediakan minyak dan panaskan di dalam kuali. Selain lebih hemat higienitas dan kualitas rasanya bakal lebih terjaga. Balik-balikkan kerepek tu Sampai ianya dah kekuningan dan nampak rangup.

Rendamkan seberapa seketika sehingga menati untuk diparut. Sagat 3-4 biji pisang untuk satu gorenganAnda boleh mengupas pisang hingga habis baru menyagat. Sekarang anda boleh masukkan pisang ke dalam kuali.

Kupas kulit pisang iris tipis. Atau pun boleh juga tumbuk bawang putih dengan garam. Panaskan minyak dan sagat pisang dalam kuali yang berisi minyak panas.

Panaskan dahulu minyak sehingga ia agak panas. Kemudian campurkan dengan air. Gorengan pisang dengan api sedang sampai berubah warna cokelat keemasan.

Untuk elakkan pisang tak jadi hitam masa sagat tu langsung masukan pisang dalam air biar terendam. 4Setelah minyak panas sagat pisang terus ke dlm kuali. Kita buat 1 kg minyak terus dan pastikan kuali besar ye baru best nak memarut.

2Lepas itu dibasuh takut kalau2 kekotoran melekat sbb dia bergetah sedikit dan toskan. Air garam ini akan diguna untuk memasinkan kerepek. Sagat pisang tanduk di atas kuali bagi mengelakkan pisang itu lebam warna pucat.

About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators. Ambil setengah cawan air. 1 sisir pisang kepok muda yang kulitnya masih hijau 1-2 liter minyak goreng sesuaikan dengan lebar penggorengan.

Basuh atau bilas pisang yang sudah disagat tadi hingga bersih. 1 sisir pisang tanduk lebih kurang 5-8 biji - di buang kulitnya. Peringatan jangan tunggu sehingga ia berasap.

Masukkan hirisan pisang kedalam minyak panas dan kacau sekata sehingga warna putih menjadi kekuningan dan rangur. Bawang putih jangan terlalu banyak supaya kerana tidak mahu hilang kemanisan pisang. Mula-mula sekali kupas pisang dan rendamkan dengan air garam.

Panaskan minyak dalam kuali.


Pin On Kerepek Pedas


Harga Keripik Pisang Aneka Lampung Termuah 0812 3388 6636


Pin Page


Resipi Kerepek Pisang Nipis Dan Rangup Tutorial Food Vegetables Tutorial


Kerepek Gunting Makanan Dan Minuman Ide Makanan Makanan


Kerepek Pisang Tanduk Snack Recipes Snacks Food


Pin Page


Evde Citir Citir Patates Cipsi Yapmanin Sirlari Evde Patates Cipsi Nasil Yapilir Cips Tarifi Ci Ps Patates Tarifler


Sweet Spicy Tapioca Chips Makanan Resep Makanan Keripik


Dapur Tanpa Sempadan Kerepek Ubi Rebus Cemilan Makanan Ubi


Small Scale Potato Chips Making Machine Rate Potato Chips Chips Fried Potato Chips


Cara Membuat Keripik Pisang Mudah Banget Recipe Keripik Pisang Resep


Keripik Pisang Ide Makanan Cemilan Makanan Jalanan


Cara Membuat Keripik Pisang Agar Tidak Lengket Saat Digoreng Resep Keripik Pisang


Plantain Chips Recipe With Green Plantains Platanos Ghanian Praise Onaturals Plantain Chips Plantain Chips Recipe Recipes


Resep Keripik Pisang Renyah Tips Berwarna Kuning Oleh Rika Rosani Recipe Keripik Pisang Cemilan


Cara Membuat Keripik Pisang Manis Renyah Empuk Beznana How To Make Sweet And Crunchy Banana Chip Youtube Keripik Pisang Resep


Tips Spesial Cara Membuat Keripik Nangka Oven On Behance Nangka Food Snacks


Keripik Pisang Kriukk 0878 0651 4410 Keripik Pisang Aneka Rasa Jual Keripik Pisang Keripik Pisang Keripik Pisang

You have just read the article entitled cara buat kerepek pisang. You can also bookmark this page with the URL : https://kaydenycdorsey.blogspot.com/2022/08/cara-buat-kerepek-pisang.html

0 Response to "cara buat kerepek pisang"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel